top of page
  • Снимка на автораМирослава Кантутис

Какво е Интуитивно хранене?Интуитивно хранене е подход, създаден да подпомогне хората да се избавят от страничните ефекти на хроничните диети. Хора, които постоянно спазват диета, често проявяват ригидно внимание спрямо „добрите“ и „лошите“ храни, по-често имат епизоди на преяждане, губят вяра в собственото си тяло, чувстват се „незслужаващи“ храна, отдръпват се от другите хора и скъсяват все повече периодите между отделните диети.


Интутивно хранещият се човек може да бъде определен като човек, който избира храната си без да изпитва вина или морална дилема („ще бъда ли лош, ако изям това“), уважава чувството си на глад и чувството си на ситост и умее да се наслаждава на храната. За съжаление, малко от нас са имунизирани от чувство на вина или осъждане спрямо избора си на храна поради силното влияние на нералистични ( и често пъти – вредни) представи за тяло и хранене в съвременната култура.


Подходът Интуитивно хранене има за цел да помогне на хората да се освобядят от мисленето през призмата на диетите и да ги приближи към по-истинско отношение с храната. Първа стъпка е освобождаването от диетичния манталитет и „установяване на мир“ с храната чрез безусловнито разрешение да се яде всичко (и да се яде с удоволствие). Уважението към чувството на глад е ключов компонент за усвояване на Интуитивното хранене. Интуитивното хранене учи хората да разчитат вътрешните си сигнали и да открият индивидуалното усещане за удовлетворение и ситост от храната. Акцентира се върху почитането на здравето и вкусовите рецептори чрез осъзнато хранене. Физическата активност, която подходът препоръчва, се фокусира върху намирането на забавни и приятни дейности, а не върху горенето на калории или високи спортни постижения.


Първоначалните проучвания на Интуитивното хранене установяват, че неговите последователи понижават теглото си, нивото на триглицеридите, както и идеализацията на „слабото тяло“, и повишават кондицията си, добрия холестерол и самоуважението си.


Подходът Интуитивно хранене е подходящ и като превенция на хранителни разстройства – анорексия, булимия, пристъпно преяждане.

58 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page