top of page
  • mkantutis

Как да научим децата на умението да управляват емоциите сиВъпреки че може да се грижим за децата си по традиционните начини, да сме уверени, че са нахранени, облечени и имат покрив над главите си, това не са единствените неща, които имат значение. Понякога забравяме колко е важно да се грижим за децата си в емоционален аспект и поради това много от тях изостават спрямо връстниците си.

Това, че детето ви има това, от което се нуждае физически, не означава, че има това, което е необходимо на емоционално ниво. Двете области не са еднакви и не вървят ръка за ръка, по начина, по който повечето хора мислят, че се случва. Емоционално пренебрегнатите деца може да чувстват, че нещо не е наред, но обикновено не осъзнават, че са пренебрегнати . Те просто интернализират болката си и продължават, доколкото могат.

Ние, като родители, трябва да учим децата си да се справят и правилно да управляват емоциите си. Това не е трудно да се направи и ще бъде от полза за вашето дете до края на живота му. Ако все още не правите следните неща, добре е да започнете.


14 неща, на които трябва да научите децата си, за да им помогнете да управляват емоциите си


1. Помолете ги да ви кажат как се чувстват

Помолете децата си да ви показват емоциите си. Позволете им да ги изразяват пред вас. Когато изглежда, че имат нещо наум или преживяват нещо, попитайте ги за това.


2. Не ги карайте да се чувстват така, сякаш правят нещо нередно, като се чувстват по начина, по който го правят

Вашите деца не могат да спрат емоциите си да възникват. Това, че мислите, че не реагират на нещо, както бихте реагирали вие или както„по принцип трябва“, не означава, че грешат, в това да се чувстват по начина, по който го правят. Те са отделни хора и трябва да си напомняте за това.


3. Научете ги да разпознават емоциите си

Трябва да научите децата си да назовават нещата, които чувстват. Когато са “щури“, уверете се, че разбират, че това е начинът, по който се чувстват в момента. Не ги оставяйте да изживяват емоциите, без да придобият способността да изразят себе си правилно.


4. Не потискайте тяхната индивидуалност

Оставете децата си да изразят себе си. Не пренебрегвайтее всичко, което те са са. Ако искат да носят червени шноли, нека ги носят. Не ги насилвайте да носят зелени, само защото на вас те харесват повече.


5. Използвайте думи, описващи емоции, когато говорите с тях

Когато чувствате нещо, кажете им за тези чувства. Обяснете собствените си емоции, така че децата ви също да знаят какво се случва във вас. Не ги оставяйте да гадаят.


6. Подчертайте важността на позитивния разговор със себе си

Напомняйте на децата си отново и отново колко е важно да говорят положително за себе си. Когато са разстроени или стресирани, те трябва да знаят как да си напомнят, че нещата ще бъдат наред. Необходимо е децата да могат да мотивират самите себе си.


7. Говорете за неудобните емоции

Бъдете готови да говорите за нещата, които децата ви може да смятат за неудобни. Разбира се, тъгата не се преживява добре, но е неизбежна. Те трябва да знаят, че не са сами.


8. Позволете им да изразят себе си чрез изкуство и/или други дейности

Позволете на децата си да изразяваттова, което чувстват. Уверете се, че имат някаква изява на емоциите си. Това може да бъде музика, изкуство или нещо друго, от което се интересуват.


9. Говорете с тях как се справяте с емоциите си

Говорете с децата си за това как вие се справяте със собствените си емоции. Уверете се, че те знаят, че работите, за да се справите по най-добрия начин с нещата, които чувствате, и колко важно е това. Те трябва да знаят, че поискането на емоциите им не е добро нещо.


10. Прекарвайте заедно време на открито

Открай време, да бъдеш навън е нещо, което помага на хората да се отпуснат. Уверете се, че децата ви знаят колко е важно да сте сред природата и да прекарват време с хората, които се грижат за тях. Макар че в началото може да не изглежда много примамливо, с течение на времето може да направи чудеса.


11. Давайте добър пример в емоционално отношение, не реагирайте пресилено и не нападайте

Давайте добър пример на децата си. Те реагират на начина, по който действате и понякога се променят, за да ви имитират. Ако се справяте правилно с емоциите си, те също ще могат да се стараят да постигнат същото.


12. Поставете граници на децата си, без с това да им показвате отхвърляне

Уверете се, че децата ви знаят, че когато става въпрос за техните емоции, те трябва да мислят, преди да действат. Това, че може да се чувстват зле, не означава, че трябва да станат нападателни. И, че има последствия за всичко, което правим.


13. Уверете се, че се чувстват спокойно да дойдат при вас, за да говорят за притесняващи ги неща

Бъдете до децата си и се уверете, че знаят, че могат да дойдат при вас. Те трябва да се чувстват сигурни и защитени с вас. Те трябва да знаят, че няма да ги съдите.


14. Използвайте предаванията, книгите и други неща, които децата ви обичат, за да се справят с емоциите

Използвайте нещата, които харесват, за да им помогнете да се свързват по-добре с емоциите си. Ако видят някой натъжен човек в предаване, попитайте ги как това ги кара да се чувстват. Научете ги на тези начини за справяне, от които смятате, че имат нужда. Направете това с всички емоции и се уверете, че не забравите нито една от тях.


Автор Джерълд Синклер

447 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page