top of page
  • Снимка на автораМирослава Кантутис

Как работи Когнитивно-поведенческата психотерапия
Когнитивно-поведенческата психотерапия е терапия, която може да Ви помогне да преодолеете проблемите си като промените начините, по които мислите и действате. Тя не може да премахне изцяло трудностите, но може да Ви помогне да се справите с тях по по-ефективен начин.


Когнитивно-поведенческата терапия е вид психотерапия, която се занимава с:

· начина, по който мислим за себе си, другите хора и света

· как нашите мисли и чувства повлияват на поведението ни.


Като прави връзка между това, което мислим, чувстваме и правим, когнитивно-поведенческата психотерапия може да ни помогне да променим начина си на мислене и на действие.


Ø Като променим начина на мислене, ние повлияваме върху това, което чувстваме и правим,

Ø а като променим това, което правим, повлияваме на начина, по който мислим и чувстваме.


Тези промени ни помагат да се чувстваме по-добре и да живеем по-пълноценно.


Въпреки че е полезно да се разглежда миналото и да се разбере как то е повлияло нашия живот и как са се появили проблемите, когнитивно-поведенческата психотерапия се фокусира предимно върху начините за подобряване на нашето психологическо състояние тук и сега.


Според когнитивно-поведенческата терапия не дадено събитие само по себе си причинява нашите емоции, а начинът покойто го интерпретираме – какво мисим за него или какъв смисъл придаваме на ситуацията. А този смисъл не винаги е точен, реалистичен или полезен.


Например, ако някой Ваш познат Ви подмине на улицата без да Ви забележи, Вие може да интерпретирате това по няколко начина:


Ø Може да си помислите, че човекът не иска дори да Ви познава, тъй като по принцип никой не Ви харесва (което може да ви накара да се почувствате тъжни и потиснати),

Ø Може да изпитате надежда, че този човек няма да се спре да разговаря с Вас, тъй като Вие не знаете какво да му кажете и ще се почувствате глупаво (това може да доведе до тревожност)

Ø Може да си помислите, че човекът е страшно невъзпитан (може да ви причини гняв).


А причината човекът да не Ви обърне внимание е това, че просто не Ви е видял (което би било здравословният отговор на това защо Ви подминава).


Друг пример може да бъде човек с депресия, който се събужда сутринта и си мисли: „Отново ме чака един ужасен ден.”, „Отново ще объркам всичко.” или „Какъв изобщо е смисълът?”. Тези мисли ще го накарат да се почувства още по-потиснат, да усети тялото си изморено и в резултат на това да се завие през глава и да остане в леглото. Оставането в леглото ще засили неговите негативни мисли, те от своя страна ще засилят усещането за потиснатост и това в крайна сметка ще го откаже да стане. Резултатът е порочен кръг от мисли, усещания, чувства и действия, при което продължаването на мислите и действията ще спомогне поддържането на депресивните симптоми.


Когнитивно-поведенческата психотерапия може да „счупи” такива порочни кръгове от негативни мисли, чувства и поведение. Когато видите отделните съставни части на порочния кръг ясно, Вие можете да ги промените – и по този начин да промените начина, по който се чувствате.


Така както индивидът конструира ирационалните мисли, които поддържат негативните емоции и нежеланото поведение, така той, с помощта на терапевта, може да реконструира своите мисли и да види ситуацията по различен начин, което ще доведе до позитивни чувства и адаптивно поведение.


Когнитивно-поведенческата психотерапия е психологическо лечение, даказало своята ефективност чрез повече от 500 научни изследвания.


Изледванията показват, че когнитивно-поведенческата психотерапия е ефективно лечение за широк кръг психиатрични разстройства и проблеми


Ø Депресия

Ø Тревожност

Ø Фобии

Ø Паническо разстройство

Ø Обсесивно-компулсивно разстройство

Ø Социална фобия

Ø Нарушения в храненето

Ø Зависимости

Ø Ниска самооценка

Ø Проблеми с гнева


Особено ефективна е когнитивно-поведенческата психотерапия в справянето с депресията и тревожността, като нейната ефективност е равна на ефективността на самостоятелно медикаментозно лечение. Изследванията показват също, че клиенти с депресия и тревожност имат по-рядко рецедиви (повторна поява на заболяването), когато са лекувани с когнитивно-поведенческа психотерапия.


119 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page