top of page
  • mkantutis

"Лъжичка за мама" и други опасни послания за храната от нашето детство


Всички родители искат децата им да растат силни и здрави и се притесняват, когато ядат малко. Но в опит да ги нахранят, възрастните често прибягват до манипулация и двойствени послания, които могат да повлияят отрицателно както на връзката на детето с храната, така и на бъдещето му като цяло.

Неправилното хранително поведение при децата често се формира от самите родители. Как точно? Помолих няколко познати да запишат какво им е казвано на масата, когато са били деца. Нека да разгледаме как детето получава тези съобщения.


ТАЙНОТО ЗНАЧЕНИЕ НА РОДИТЕЛСКИТЕ СЪОБЩЕНИЯ

Любовта на родителите трябва да бъде спечелена

• "Лъжица за мама, лъжица за татко"

• "Хайде, хапни, мама опита, готви"

• „Яж, не обиждай баба си, иначе няма да те обичам“

За да формира здравословно самочувствие, детето се нуждае от любовта и приемането на родителите във всяка ситуация, просто така, без условия. А такива послания формират убеждението му: „Ще бъда обичан, само ако съм добро момче/момиче и ям всичко, дори и да не искам.”

В резултат на това човек губи вроденото, присъщо на всички естествено чувство на глад и ситост. Това може да доведе до напълняване и дори хранителни разстройства. Дете, което преяжда още от раждането си, за да угоди на майка си и баба си, просто няма да развие нормално, адекватно отношение към храната.


Вкусната храна е награда

• „Получих „Отличен” - Браво, ето ти шоколадче.“

• "Първо супата, после бонбоните"

• „Ако се държите добре, ще ви дам шоколад.“

Родителите разделят хранителните продукти на такива, които се предлагат без условия, и такива, които трябва да бъдат „спечелени“. В зряла възраст тези деца започват да се "награждават" за успехите си с храна и в крайна сметка – започват да преяждат.


За да получите това, което искате, трябва да ядете

• „Дояц си супата и тогава се разхождай.“

Детето яде супа, не защото иска да я изяде, а защото иска да отиде някъде. То няма начин да почувства глад и да спре, когато почувства ситост. Принудено е да яде, защото в противен случай няма да му бъде позволено да прави това, което иска.


Вкусната сладка храна е опасна

• „От сладкиши коремът ти ще се слепне.“

Има забележимо противоречие: родителите дават на детето сладкиш, който е„заслужило“, а след това веднага казват, че това е опасна храна! В детето се развива недоверие към родителите (отначало го хвалят и му дават вкусна храна, но след това се оказва, че тази храна е опасна), недоверие към храната (вкусната храна може да се окаже опасна) и като цяло липсата на разбиране за това, какво е храната и защо е необходима.


Вкусната храна е утеха за нещо неприятно.

• "Ще ти купя сладолед, само не плачи"

• "Сега лелята ще ти направи инжекцията, а след това ще ти купя шоколадче."

В детето се формира връзка: с неприятните емоции може да се справиш като хапнеш нещо сладко, вкусно. Като възрастен човек, вместо да намира решения на стресови и неприятни ситуации, той ще прибягва до този метод на справяне.


Не чувствам глада си

• „Не може да си гладен“

• „Върви да ядеш, гладен си“

Детето е принудено да се храни не когато е гладно, а когато е удобно родителите му да го хранят. В зряла възраст такива хора често преяждат, защото не чуват сигналите на тялото и се хранят само когато са минали повече от 5-6 часа от последното хранене, когато гладът вече е силен и неконтролируем.


За да пораснеш трябва да ядеш. Оставаш малък, ако не ядеш

• „Ако не ядете, няма да пораснете“

• "Оставяш цялата си сила в чинията"

Детето яде насилствено, защото се страхува, че може да остане малко. То може несъзнателно да промени начина на мислене на „за да останеш „ малък “, трябва да не ядеш“ и да започне да отказва да се храни. В зряла възраст това може да се превърне в страх от напълняване и да доведе до опасно хранително разстройство, наречено анорексия.


КАК ДА ОФОРМИТЕ ЗДРАВО ХРАНИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ В ДЕТЕТО СИ

1. Обърнете внимание на собственото си хранителното поведение. Ако не можете да „чуете” глада си или се храните нередовно и небалансирано, децата ви ще направят същото.

2. Научете децата за всичко, свързано с храната и готвенето. Можете да четете заедно книги за човешкото тяло, да рисувате картини, да събирате пъзели. Разкажете и помислете за какво е полезен този или онзи продукт, как ни дава сила, пъргавина, здраве.

3. Отидете заедно до магазина. Покажете как да направите списък с хранителни стоки за седмицата, изберете храни.

4. Гответе с децата си. Изберете интересна видео рецепта в интернет и решете кога ще приготвите ястие, използвайки я и какви продукти са необходими за това. След това ги купете заедно и им покажете как се белят, режат и кои подправки да се използват.

5. Оставете детето си да съставя менюто и да избира храната. Може би в началото ще яде само тестени изделия и чипс. Но ако на масата има чиния със зеленчуци и родителите поставят храна от нея за себе си, детето също ще започне да прави това.

6. Не се карайте и не забранявайте. Не забравяйте, че като правите това, вие създавате ограничително хранително поведение и детето ще се подлага на диета в бъдеще.

7. Необходимо е да осигурите здравословна и проста храна. Ако сетето огладнее, трябва да може да си направи здравословен сандвич, да си сипе мюсли и да налее мляко, да яде плодове.

8. Доверете се на детето си. Може би то вече е сито или все още не е гладно и може самода реши кога ще е готово да се храни и само да си приготви просто ястие. Но има и изключения: когато децата не са в състояние да усетят сигналите за глад, те винаги ядат малко, слабо покачват теглото си . Единственият сигурен начин е да посетите психолог.


Разбира се, ние няма да променим своето минало, но като разберем откъде са „израснали“ хранителните ни навици, можем да ги променим и да се погрижим за здравословното бъдеще за себе си и децата си.


Превод от руски, автор Олга Староверова

33 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page