top of page
  • Снимка на автораМирослава Кантутис

Помощ! Не мога да се справя с негативните емоции...Емоциите са нашият най-непосредствен ориентир за това, по какъв начин преживяваме дадена ситуация. И понеже ситуациите невинаги са приятни или желани, ние изпитваме и съответно неприятни и нежелани емоции. Тъга, страх, яд, разочарование, раздразнение, отчаяние ...


По-долу ви представям няколко факта за емоциите, които могат да ви помогнат да ги видите от различна гледна точка:


1. Напълно нормално е да преживяваме негативни емоции и въпросът „Защо все на мен се случва?“ е всъщност дълбоко неточен – всички преживяваме нежелани емоции.

2. Проблем се появява, когато вместо да изживеем емоцията и да почувстваме облекчение, ние не можем да излезем от състоянието на болка и потъваме по-дълбоко в страдание.

3. Ние сме в състояние да постигнем много по-голям контрол над негативните емоции, отколкото можем да си представим. И да, те могат да спрат да ни „заливат“.

4. Емоциите зависят в голяма степен от начина, по който мислим за ситуацията и за самата емоция. Нашите мисли „подхранват“ негативните емоции.

5. Ние не сме „жертви“ на паниката, отчаянието, натрапчивите мисли и тревогата. Ние просто сме влезли в един „омагьосан кръг“ на мисли-емоции-телесни усещания и поведение. В началото ни е трудно да го видим, но веднъж разбрали и осъзнали тези връзки, можем да почнем да ги променяме, така, че да почувстваме как придобиваме сила и контрол над негативните емоции.

И в заключение - справянето с негативните емоции е умение, т.е. то е може да се усвои и усъвършенства. Не се отказвайте, така ще добавите повече смисъл и удовлетворение към живота си!

46 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page