top of page
  • Снимка на автораМирослава Кантутис

Склонни ли сте да отлагате?Ако сме искрени, повечето от нас ще отговорят с „да“ на този въпрос. Диапазонът на действия, които отлагаме наистина е много широк - от ежедневните битови или професионални отегчителни задачи, неприятни разговори, срещи и ангажименти до отлагането с години на действия, които биха променили коренно живота ни.

Някои хора преживяват отложените задачи просто като несвършена работа, но за мнозина отлагането е съпроводено със значително чувство на вина, тревожност или униние.


В някои случаи сме наясно, че отлагаме, за да си спестим дискомфорта на промяната, но понякога се самозалъгваме с изрази от типа на „Надявам се нещата да се оправят“, „Бих желал всичко да бъде по-различно.“, „Може би всичко ще се оправи“. И да, има и промени, които са сякаш донесени от обстоятелствата, но те са относително малко на брой. В повечето случаи от нас се изисква адекватно и навременно действие. А докато казваме „може би“, „надявам се“ или „бих желал“ ние просто оправдаваме бездействието си. Отлагането за бъдещето на нещо, което може да извършим сега, е просто заместител на действието.


Някои често срещани видове поведение на отлагане

- Продължавате да работите професия, която задържа развитието ви;

- Поддържате връзка, която не ви носи радост и удовлетворение;

- Не предприемате нищо, за да изгладите проблеми във взаимоотношенията с околните;

- Отлагате трудни и неприятни битови и/или професионални задачи.

- Чувствате се много изморени или дори се разболявате, ако е необходимо да извършите някаква трудна за вас задача

- Планирате много неща в главата си, но никога не ги осъществявате – мечатна ваканция, пътуване, повече свободно време, нова работа ...


Защо продължавате да отлагате?

Въпреки че често осъзнаваме колко пагубно може да бъде отлагането, то носи в себе си и т.нар. вторични печалби, които всъщност го правят да изглежда по-приемливо. Ето някои от тези „печалби“

- Отлагането ви позволява да избегнете неприятни дейности. Сигурно има неща, за които се колебаете дали да извършите, от други откровено се страхувате .... и отлагате.

- Когато отлагате определени действия се предпазвате от всичко неизвестно и плашещо, което всяка промяна носи.

- Понякога, когато отлагате, вие прехвърляте отговорността върху другите, и дори може да се стигне до това да ги критикувате или обвинявате. Оттук нататък е въможно дори да обвините и света за собственото си нещастие. А това е стратегия за избягване и бездействие.

- Когато избягвате рисковете на промяната, всъщност избягвате срещата със собствените ви грешки. И по този начин сами избягвате от възможността за израстване, която идва с предоляването на грешките.

- Може да спечелите съчувствието на околните за дискомфорта и тревожността, които изпитвате като не получавате това, което толкова много искате.

48 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page